Lazer Kodlama ve Markalama

Lazer Kodlama ve Markalama

Kodlama Nedir?

Kodlama, üretilen ürünlerin üzerine hem üretici hem de tüketici için takip edilebilirlik ve geçerlilik sürelerinin bulunduğu etiketleme bütünlüğüdür.
İşlemlerde genellikle üretim tarihi – üretim saati – son tüketim tarihi – seri numarası ve ürünün özelliklerini içeren yazı veya Barkod / QR kod bilgileri, ürün üzerine veya ambalaj üzerine kodlanmaktadır.

Lazer Kodlama Nedir?

Lazer kodlama, ürün üzerine mürekkepsiz bir şekilde istenilen verilerin aktarılması işlemidir, duran hatlarda ve hareketli hatlarda entegre bir şekilde kullanılabilmektedir, yapılan işlemler sarf malzeme ve bakım maliyeti gerektirmemektedir.
Lazer kodlama teknolojisinde, kazıma ve ablasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Kazıma PET (su ve soda şişeleri) polistiren (PS) ve polipropilen (PP) gibi malzemelerde, ince kanallar açmak sureti ile malzeme eritilerek veya aşındırılacak kuvvette lazer enerjisi kullanılarak yapılır, Ablasyon yöntemi ise ürünün üzerindeki boya veya etiketin, yeterli lazer enerjisi ve dalgaboylarında kullanılarak buharlaştırılması ile elde edilen kodlama tekniğidir. Her iki durumda da elde edilen sonuç yüksek kaliteli, kalıcı ve hızlı kodlamalardır.

Neden Lazer Kodlama?

Diğer kodlama ve markalama yöntemleri ile karşılaştırıldığında, sarf malzeme maliyeti olmaması, çok düşük bakım gerektirmesi, minimum sistem arızalanması, minimum çevre kirliliği, çeşitli ürünler üzerinde kodlama imkanı ve entegrasyon kolaylığı lazerin tercih edilmesinde belirleyici faktörlerdir.
İnkjet gibi mürekkep püskürtmeli yazıcılarda sürekli mürekkep sızıntıları ve sıçramaları oluşmaktadır, çok fazla bakım gerektirmektedir, hem mürekkep hem de yedek parça için sürekli üreticilere bağımlı olunduğu bir durum oluşmaktadır, aynı zamanda insan sağlığı bakımından mürekkep zehirli maddeler sınıfındadır.
Lazerler, düşük ve yüksek hızlarda çok çeşitli yüzeyleri kalıcı olarak işaretlemek ve kodlamak için mürekkepsiz bir yoldur.
Günümüzde birçok markalama ve kodlama uygulaması, bir lazer kodlama sisteminin sunduğu avantajlar için idealdir ve üreticiler kodlama ihtiyaçlarını lazer teknolojisine dönüştürmeye hazırdır. Mevcut kodlama uygulamalarının yüzde 50’sinden fazlası şu anda bir lazer kodlayıcı ile karşılanabilir. Ayrıca, bu kodlama uygulamalarındaki malzeme ve hat hızları, hiçbir değişiklik yapılmadan lazerlere tamamen uyumludur. Lazerler, genel üretkenliği arttırırken ürün kodlamanın maliyetini önemli ölçüde azaltırlar.